Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Reset
Novinky Zajímavosti 02.11.2018 08:12:53

Jak chilli papričky k pálivosti přišly SHU

Jak chilli papričky k pálivosti přišly

Pálivé krasavice, které svou chutí umí zamotat hlavu nejednomu konzumentovi, řeč je o chilli papričkách, které jsou pověstné svou pálivostí, oblíbené jako koření do mnoha pokrmů a nepostradatelné pro adrenalin, který vytvářejí ihned po jejich konzumaci. Pálivost chilli papriček lze rozčlenit do tabulky, tak zvané Scovilleho stupnice, která určí, jak moc je paprička pálivá. Nutno říct, že dolní příčky této tabulky pálí jen co se na ně podíváte, určené jsou pro opravdové odvážlivce, hlavně ale pro zkušené znalce. Všude se lze doslechnout o příznivých účincích chilli papričky, existují však i rizika, která jsou s její konzumací spojena.K tomu ale později.

Kapsaicin - důležitý faktor toho všeho

Jak je všeobecně známo, pálivost chilli papriček způsobuje látka kapsaicin - rostlinný alkaloid, který samotné rostlině měl sloužit jak ochrana před savci a některými druhy hub. Zřejmě marně, člověk jako savec pálivost chilli papričky objevil a jak je dnes vidět, vůbec se jí nezalekl, naopak vytěžil z ní maximum. Dnes je tato původem exotická plodina rozšířená do všech koutů světa a dobře se jí vede i u nás.
Konzumace čistého kapsaicinu je smrtelná, v chilli papričkách jej však lze ustát. Míra pálivosti chilli papričky je ovlivněna právě obsaženým množstvím kapsaicinu, jež se mění v závislosti na druhu a podnebí. K tomu, abychom věděli, jak moc pálivou papričku si na zahradě pěstujeme nebo jak ostrá bude její konzumace nám pomáhá Scovilleho stupnice, která určuje míru pálivosti v SHU jednotkách.

Scovilleho stupnice a SHU jednotky

Chilli papričky byly pálivé již od doby, co se na světě vyskytují, jakýsi systém v jejich pálivosti, podle něhož se můžeme orientovat do nich vnesl až americký chemik Scoville. Jak moc je chilli paprička pálivá zjišťoval pomocí na tuto dobu dnes zdlouhavé, ale účinné metody. Pro zjištění pálivosti použil Scoville roztok vody a chilli papričky, který ředil do doby, než se jeho pálivost vytratila. Počet ředění si vždy zaznamenal. Konečné číslo u určitého druhu chilli papričky uváděl v SHU jednotkách, tedy ve Scovilleho jednotkách pálivosti. Čím větší bylo toto číslo, tím pálivější chilli paprička byla. Samozřejmě se dnes tato metoda již nepoužívá, k zjištění se využívají moderní metody, které však mají základ ve Scovilleho principu. Scovilleho nadšení pro věc nám však i nadále připomíná název stupnice - Scovilleho stupnice i SHU jednotek, v nichž se pálivost udává - Scovilleho jednotky pálivosti.

Jaká jsou rizika kapsaicinu?

Všude se dočtete, jak moc je konzumace chilli papričky zdraví prospěšná, napadlo vás však někdy, jaká jsou rizika její konzumace? Snědení pálivé chilli papričky přinese velký adrenalin, u něhož dochází k vyplavení endorfinů, tak zvaných hormonů štěstí. Odvrácenou tvář konzumace chilli papriček může ukázat až nepřiměřená reakce organismu.U zvláště pálivých papriček může dojít k popálení kůže, která s papričkou přišla do styku, k opuchnutí jazyka a obličeje po konzumaci nebo k bolestivému žaludečnímu záchvatu. K tomu však jen v případě, že jste již před konzumací měli na žaludeční vředy zaděláno. Naopak, pokud máte žaludek zdravý, může být pravidelná konzumace chilli výbornou prevencí. Rizika konzumace chilli papričky tak nejsou příliš velká. Samozřejmě důležité je zohlednit i množství, které se konzumuje. Velkým rizikem, které musí zohlednit zejména častí konzumenti, je pálivá stolice po konzumaci.

Přidat komentář

 (včetně http://)

Produkt byl úspěšně přidán ke srovnání produktů!